NETWERK - bozanova

NETWERK

Kantoor-situaties
Haast geen enkele kantoorsituatie is tegenwoordig nog stabiel: personeel komt en gaat en daarmee de wisselende werkplekken en werkwensen. Veel bedrijven faciliteren flexwerken waarbij men niet meer aan een vaste werkplek zit en daarnaast ook nog op afstand overal bij moet kunnen.
Wanneer er mede daardoor veel aanspraak op het draadloze gedeelte van je netwerk wordt gedaan dan is het van belang dat dit in de eerste plaats goed wordt beveiligd, maar daarnaast dat je in elke hoek van het kantoor de juiste dekking hebt. Hier kan ik bij helpen!
 

Plan van aanpak
Eerst wordt er een hardware inventory uitgevoerd om te zien in hoeverre de gebruikte apparatuur voor eventuele huidige en toekomstige problemen kunnen zorgen. Dan moet er een ontwerp van het interieur en de locaties van de hardware worden gemaakt, en aan de hand daarvan kunnen we de structuur van het netwerk aanpassen en/of uitbreiden.
Dat kan betekenen dat er access-points moeten worden bijgeplaatst of anders moeten worden geconfigureerd. Mogelijk moet het bedrade gedeelte van je netwerk worden aangepakt om aan de huidige (veeleisende) standaarden te voldoen.
Voor het draadloze netwerk moet worden bekeken of iedereen die hiervan gebruik maakt ook daadwerkelijk van alle facetten van gebruik mág maken. Zo niet, dan zal de WiFi moeten worden gesplitst in een “vrij” en een beperkt segment.

Privé-omgeving
Dit lijkt een heel serieus hoofdstuk om apart te worden vermeld, maar vergeet niet dat er naast de grote kantoornetwerken ook bij jou thuis al van een netwerk wordt gesproken. Hoe vaak komt het voor dat je WiFi hapert of slecht functioneert? Meestal wordt dat in de privé-sfeer opgelost door even alle knoppen uit en weer aan te drukken en met een beetje geluk werkt alles weer. Maar vergis je niet in alle activiteiten in huis die gebruik maken van jouw “netwerk”: thuiswerken, gamen, muziek en TV streamen, appen, skypen, bellen, en ga zo maar door – paniek wanneer dit even niet werkt.
Ook is het zaak om te zorgen dat er geen conflicten ontstaan met het draadloze netwerk van je buren. Wonen er  nog kinderen thuis? Zorg er dan ook voor dat zij veilig op internet kunnen.
Met wat metingen en de juiste instellingen in de router kunnen dit soort dingen veelal worden opgelost en voorkomen.

Beveiliging
Natuurlijk wil je niet dat hackers gebruik maken van gegevens die voor jou waardevol zijn of dat kinderen bij bestanden komen waar ze niets mee van doen hebben. Het is daarom van belang dat alle apparaten die toegang bieden tot het internet goed beveiligd worden. Er kan een test worden uitgevoerd om te zien wat de staat van je huidige beveiliging is en hoe dit met behulp van mijn advies kan worden verbeterd.

Sinds 1985 ben ik in alle bovengenoemde facetten van het netwerkbeheer werkzaam geweest. Het leukste daaraan was altijd dat wanneer de gebruikers (en daardoor het management) niets te klagen hadden, dan wist jij dat je je werk goed had gedaan.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *